Man i gul och svart jacka
En av oss

Det är viktigt att göra rätt från början

Projektledaren Andreas Varli inspekterar badrummet i den stamrenoverade lägenheten på Rödblomsgränd i Hovsjö.

– Alla lägenheter har fått snålspolande kranar och toaletter, säger han och konstaterar att det var rätt beslut att sätta badrumsskåpet ovanför handfatet i stället för bredvid duschen.

I projektet på Rödblomsgränd renoveras 198 lägenheter. Alla hyresgäster har fått nya badrum. Nästan hälften har även fått renoverade kök.

Andreas byggintresse började tidigt

– Jag byggde mycket lego som barn och sedan dess har jag renoverat både min egen och andras lägenheter, säger han.

Som nyexaminerad högskoleingenjör från KTH år 2017 fick han en traineetjänst hos Telge Bostäder. Den första uppgiften var att leda projektet Lyftet i Fornbacken där fyra huskroppar stamrenoverades och fick nya tak. Därefter har han arbetat som projektledare i stora projekt. 

Koll på det mesta vid stambyten

Han beskriver själv hur han är en sorts spindel i nätet i stamrenoveringar. Det innebär bland annat att se till att hyresgästerna får information tidigt i processen och att samarbeta med entreprenören som utför själva renoveringen. Stamrenoveringar, eller stambyten som det också kallas, är omfattande. Vattenledningarna håller i ungefär 30 år, sedan behöver de bytas ut.

– Ledningarna blir spröda med åren. Om vi inte byter ledningarna blir det vattenläckor, problem att spola i toaletten och på sikt vattenskadade lägenheter, säger Andreas Varli.

Rätt information i rätt tid 

De allra flesta hyresgäster bor kvar under arbetet men ibland kan det finnas särskilda skäl till att hyresgästen får en evakueringslägenhet, vid till exempel sjukdom eller om det finns en bebis i familjen.

Under åren har Andreas lärt sig att kommunikation är a och o för ett lyckat projekt.

– Det är viktigt att göra rätt från början. Vi som utför projektet behöver vara eniga och se till att hyresgästen får samma information från alla parter, och rätt information tidigt i processen. Då finns bra förutsättningar för att arbetet ska flyta på smidigt, säger han.

Det här är Andreas Varli

  • Yrke: Projektledare på Telge Bostäder.
  • Bästa jobbegenskap: Samarbetsvillig.
  • På fritiden: Umgås med familj och vänner och tillbringar tid med barnen.