Nyheter för våra unga läsare

Telgebo Junior

Miranda Tibbling är världsmästare i parkour

I oktober i år vann 18-åriga Miranda Tibbling från Järna VM i parkour, i grenen speed. I vår tar hon studenten, då vill hon träna parkour på heltid.

Namnet parkour kommer från franskans ord för hinderbana. Det finns två tävlingsgrenar: speed och freestyle. Den ena handlar om att snabbt ta sig igenom hinderbanan, den andra om att sätta ihop ett program med rörelser som bedöms utifrån flera krav.

– För att bli duktig gäller det att ha disciplin, för det kommer inte alltid att vara roligt, säger Mirandra.

Det är viktigt att vara stark och ha bra kondition för att inte skada sig. Utöver att träna parkour tränar Miranda mycket på gymmet.

Tonårsflicka står lutad mot en vägg

Släck ljusen hemma

När det blir mörkt och kallt ute tänder vi fler ljus hemma. Det gör att det börjar brinna oftare i december än andra månader.

Det är viktigt att se till att det finns en brandvarnare hemma som låter om det börjar brinna. Det är också bra att tänka på att släcka alla ljus och att se till att hela tiden vara i köket när maten lagas. Många bränder startas nämligen när mat lämnas på spisen eller i ugnen.

Om det börjar brinna är det viktigt att ringa 112 så att brandkåren kan komma och hjälpa till.

Tänk på att släcka lamporna

Det är krig i Ukraina, som ligger i Europa. Det gör att det finns mindre el än tidigare. När det finns mindre el måste vi betala mer för den elen som finns.

Om alla försöker att använda mindre el kommer den räcka längre, då blir priserna lägre.

Genom att dra ner värmen så det blir kallare inomhus går det att spara el. Det kan också vara bra att tänka på att duscha kortare tid (testa att ta en snabbdusch!), att släcka lampor i rum som ingen är i och stänga av golvvärmen.