En enkel illustration av en strömsladd mot blå bakgrund.
Tips

Hjälp till att spara el

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter.

Frågor och svar om el

Kriget i Ukraina har påverkat Sveriges elförsörjning. Priserna på el har stigit kraftigt och det har blivit svårare att importera el när det behövs.

Men priserna kan pressas ned om vi tillsammans hjälps åt att minska elanvändningen. Dessutom kommer det märkas på dina elräkningar.

Vi på Telge Bostäder har infört en rad åtgärder för att minska elförbrukningen.

Som hyresgäst kommer du förmodligen främst märka av att temperaturen i allmänna utrymmen som tvättstugor, trapphus, källargångar och vindar har sänkts. I lägenheterna är temperaturen densamma som tidigare.

Olika typer av elprylar drar olika mycket energi (ström). När en apparat används förbrukar den energi, som mäts i watt.

För att räkna ut hur mycket energi något drar kan du multiplicera effekten (watt) med hur länge elprylen används. En apparat med hög effekt gör av med mer energi.

En glödlampa på 40 watt som används i 10 timmar har förbrukat 400 wattimmar, eller 0,4 kilowattimmar, som är det mått som brukar användas.

En kilowattimme är samma sak som tusen wattimmar. Kostnaden för en kilowattimme beror på tillgången på el.

 

Så kan du spara el hemma
  • Sänk värmen.
  • Ta en snabbdusch.
  • Ta en paus från golvvärmen och torktumlaren.
  • Fyll tvättmaskinen.
  • Släck lampan i rum du inte använder, och använd LED-lampor.
  • Se till att dörrar och fönster är tätade. Är de inte det, gör en felanmälan.
  • Flytta användningen av el till de tider då belastningen på elnätet är lägre – tidigt på morgonen, natten, kvällen och helgen.