Tryggt hem

”Gå inte till tvättstugan med mat på spisen”

Kastruller som glöms kvar på spisen, glödande cigaretter, eldning, dåliga laddare och levande ljus. Det är de vanligaste anledningarna till att det börjar brinna i hemmet.

Flest bränder i december

– Oftast handlar det om slarv. Det är vanligt att lämna maten på spisen och gå till tvättstugan, säger Björn Jamm, som arbetar med brandskydd och säkerhet på Telge Bostäder.

December månad är den tid på året då det sker flest bränder i Telge Bostäders hem. Björn Jamm rekommenderar adventsljusstakar i glas framför plast, och uppmanar till försiktighet med ljusen.

– Om du tänder ett ljus måste du se till att släcka det, säger han.

Släck elden rätt

Lågor från olja eller smör som hettas upp på spisen ska aldrig släckas med vatten.

– Då kan det uppstå en explosion, säger Björn Jamm.

Det är bättre att ta bort kastrullen från plattan och lägga på locket. Det är också viktigt att se till att fläkten är rengjord. En smutsig fläkt börjar lättare att brinna.

– Om en brand uppstår är det viktigt att tänka i rätt ordning, säger Björn Jamm.

Rädda personer som är i fara, varna alla i närheten, försök släcka branden, stäng dörren och larma 112. Det tar ungefär en timme för en brand att ta sig igenom en dörr, då är förhoppningsvis brandkår på plats.

– Offra inte dig själv utan se till att skaffa hjälp, säger Björn Jamm.

Den farliga röken

Det skadligaste är ofta röken. Plast är vanligt förekommande i dagens möbler och byggmaterial och brinnande plast är mycket farligt.

– Det räcker med två andetag för att du ska tuppa av och behöva hjälp för att ta dig ut, säger Björn Jamm.

Det bästa sättet att skydda sig själv och andra från bränder är genom att se till att ha en fungerande brandvarnare. Om olyckan väl är framme kan en brandfilt kväva lågorna, men en sexkilos pulversläckare är det oslagbart mest effektiva sättet att snabbt släcka branden, enligt Björn Jamm.

– Pulvret söker sig automatiskt till lågorna, säger han.

– Lär dig hur du ska agera vid en brand, det är livsviktig kunskap, säger Björn Jamm som arbetar med brandskydd och säkerhet på Telge Bostäder.