Nyheter för våra unga läsare

Telgebo Junior

Papperspåse är bättre för miljön

Från den 1 november använder vi en prickig papperspåse när vi slänger mat som blir över. I papperspåsen kastar vi bara mat och sådant som kan ruttna. Det får inte ligga plast eller papper i papperspåsen.

Papperspåsen är bättre för miljön, och matresterna blir bränsle åt till exempel bilar och bussar. Bra, va! Nu hjälps vi åt att vara snälla mot miljön.

Polisen behöver din hjälp

Polisen arbetar med att hjälpa och skydda människor. Mikael ”Affe” Alfredsson är kommunpolis i Södertälje. Han har varit polis i 17 år. Han är ofta ute i skolor och förskolor och pratar om hur det är att vara polis.

Det är viktigt att polisen syns ute i samhället säger ”Affe”. Många människor i Sverige känner sig otrygga. Ett av polisens viktigaste arbetsområden är att skapa trygghet. Samhället blir tryggare för alla människor om polisen får hjälp att stoppa brott och våld.

Behöver du komma i kontakt med polisen så kan du ringa på telefonnummer 114 14. När det är bråttom, ring 112.

Kom ihåg att släcka ljusen

I december händer det fler bränder än vanligt i Sverige. Bränder som startas av levande ljus. Släck alltid levande ljus om du lämnar rummet.

Det är också viktigt att ha brandsläckare, brandfilt och brandvarnare som fungerar hemma. Du kan använda ljus som har batterier, de lyser också fint.

Nyttiga tips på webben

Visste du att på vår webbplats finns massor av bra information om hur du tar hand om din bostad? Här finns filmer som visar hur du städar olika delar av ditt hem.

Du hittar också information om hur du sorterar dina sopor och hur du ska möblera för att värmen från elementen ska kunna göra det varmt i hela hemmet.

Vi berättar också om vart vi planerar att bygga nya bostäder och hur det går till om du vill ställa dig i bostadskö.