Två personer går på promenad i naturen.
Tema: Hälsa

Upp och hoppa!

Rörelse är viktigt för både din fysiska och din mentala hälsa. Försök därför att få in mer rörelse i vardagen och undvik stillasittande. Det är bättre att vara lite fysiskt aktiv än att inte vara aktiv alls.

Bryt stillasittandet

Sverige tillhör de länder där befolkningen är som mest stillasittande. Vi tillbringar 70 procent av vår vakna tid sittande eller liggande. Historiskt har vi aldrig rört oss så lite i vardagen som vi gör idag. Faktum är att vår stillasittande livsstil är på väg att bli ett av de största hoten mot folkhälsan.

Bara av att du reser dig upp påverkas kroppens energiförbrukning positivt och du kan få goda hälsoeffekter. Kroppens celler aktiveras och börjar producera enzymer och proteiner, som gör oss glada när du bryter stillasittandet mot rörelse.

Än så länge finns inga specifika rekommendationer för hur länge du kan vara maximalt stillasittande jämfört med hur ofta du bör vara i rörelse. En god tumregel är dock att bryta stillasittandet var 30:e minut genom att kort och gott resa på sig.

All rörelse räknas

Enligt Folkhälsomyndigheten bör vi varje vecka utföra sammanlagt minst 150 minuter måttligt ansträngande fysisk aktivitet (till exempel fem raska promenader i 30 minuter) eller minst 75 minuter kraftigt ansträngande fysisk aktivitet (till exempel löpning eller gympa).

All sorts träning räknas, även den du får genom vardagsaktiviteter. Det kan till exempel vara att ta trapporna i stället för hissen, cykla i stället för att åka bil, städa eller plocka svamp.

Det bästa är att blanda aktiviteter med olika ansträngning som vardagsmotion och fysisk träning. Dessutom bör vi träna muskelstyrka minst två gånger i veckan. Personer över 65 år har även nytta av att träna balansen.

Den som är regelbundet fysiskt aktiv lever i snitt minst tio år längre än en fysiskt inaktiv person. Rörelse påverkar funktionen positivt i alla kroppens organ som hjärta, hjärna, muskler, fettvävnad, skelett, mag- och tarmkanal och hud.

Aktivitetspark i Hovsjö

I flera av våra bostadsområden finns lekparker och ytor som lämpar sig för rörelse. Spela fotboll, utmana dina grannar i kubb eller varför inte anordna en femkamp med lite fartfyllda aktiviteter och utmaningar för att få in lite rörelseglädje i livet.

I Hovsjö finns det en aktivitetspark. Här kan man ägna sig åt fysiska aktiviteter som pingis, basket, parkour och beachvolleyboll. Även platser för rekreation och umgänge ryms inom området. Det finns också ett lekområde med bland annat gungor, klätterställning och rutschkana. Aktivitetsparken i Hovsjö finns i närheten av vårt distriktskontor i Hovsjö och är öppen för alla, både gammal som ung.

All form av rörelse är viktig. För det spelar ingen roll vilken aktivitet du väljer. Det viktiga är att du rör på dig, gärna ofta och regelbundet. Det är det som är det viktiga för hälsan visar dagens forskning.

Hur många steg om dagen behövs?

Ett enkelt sätt att mäta om du är tillräckligt fysiskt aktiv är att räkna antal steg per dag med en stegräknare.

Rekommenderat antal steg per dag för olika åldersgrupper är:

  • Barn 4–6 år: 10 000– 14 000 steg
  • Barn 7–12 år: 10 000–15 000 steg
  • Tonåringar: 10 000–12 000 steg
  • Vuxna: 7 000–8 000 steg
  • Pensionärer: 7 000–10 000 steg.

Källa: Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet, Regeringskansliet.