Kvinna i svart klänning poserar med en basketboll under armen
Porträttet

Nina Baresso – vinnarskallen som brinner för att inspirera

Nina Baresso är basketstjärnan från Södertälje som vill vara den förebild hon själv saknade som ung. När andra tvivlade utvecklade hon egna strategier för att nå sina mål.

– Jag har fått kämpa mycket. Många tårar har fällts, säger hon.

”Basketen gjorde mig lång”

Redan på uppfarten är det tydligt vilken familj som bor i huset. Nina Baresso konstaterar att basketkorgen är för låg för henne. Det är barnen som har övat på att skjuta.

– Jag och dottern spelar i samma lag i Huddinge, säger hon.

Det är snart 40 år sedan stjärnan fick upp ögonen för basket. Allt började med en sportsändning på tv.

– Mamma tyckte jag skulle börja med basket, eftersom jag var så lång. Och jag blev faktiskt en decimeter längre än mamma. Vi brukar skoja om det nu, att basketen gjorde mig lång, säger Nina Baresso.

En knytnäve i luften

Den riktiga starten på karriären kom när Södertälje Basketbollklubb, SBBK, gjorde ett besök i skolan. Klubben planerade att starta lag för barn födda 1975. Tioåriga Nina Baresso var duktig i idrott, hade lätt för både fotboll och tennis och bestämde sig för att gå på en basketträning.

– Jag kände direkt att det var min grej.

Men det var inte alla som gillade hennes spelstil, som uppfattades som aggressiv. Vissa tyckte att hon tog för mycket plats.

En knytnäve i luften blev Nina Baressos varumärke. Mest var den för henne själv. Den hjälpte till när andra tvivlade, samtidigt som den förstärkte hennes divastämpel.

– Inget kunde stoppa mig. Jag ville bli bäst, säger hon och fortsätter:

– Vi med assyrisk/syriansk bakgrund kan hålla på med idrott till en viss ålder men sedan finns andra förväntningar på oss. Jag ville bana vägen för andra. Det här var mitt kall.

”Det är inte så ofta jag
skjuter i klänning”

Drömmen om att spela utomlands

Som 17-åring debuterade hon i den högsta serien, Basketligan, och som 24-åring inleddes en proffskarriär i spanska Salamanca.

Utlandsvistelsen höll i sig i en säsong. Nina Baresso var förlovad och trots sitt starka driv kände hon av förväntningarna från omgivningen. Dessutom tjänade hon inte tillräckligt med pengar för att försörja både sig själv och den blivande maken Daniel medan hon flyttade runt i olika utlandsklubbar.

– Daniel hade ett jobb hemma i Sverige och vi behövde inkomsten. Men jag var nöjd, jag fick uppleva min dröm om att spela basket utomlands även om det var under en kortare period än jag hade hoppats.

Väl tillbaka i Sverige fortsatte karriären. Inom några år kammade hon hem tre SM-guld.

Tappade självförtroendet

När den äldsta sonen föddes 2003 fick han följa med på träningarna och mamma Nina ammade i pauserna. För första gången kände stjärnan att spelet inte gick som hon ville.

– Ingenting stämde. Jag trodde jag kunde fortsätta som vanligt trots att jag precis hade fått mitt första barn. Det blev för mycket helt enkelt. Jag tappade självförtroendet.

Ett samtal från tränaren blev vändningen. Vad som var en uppmaning att sluta i klubben blev i stället en sporre för vinnarskallen från Ronna. Nina Baresso bad om en sista chans. Till slutspelet skulle hon vara i form, lovade hon tränaren för Solna, som var laget hon spelade i.

– Jag bad en av våra rookies att skrika: ”Bra, Baresso!” varje gång jag sköt för att jag skulle återfå självförtroendet. Vissa tyckte det var divigt att kräva det men det hjälpte.

Snart var toppformen åter och Solna tog SM-guld.

Kvinna som håller en basketboll ovanför huvudet.

”Wish it, dream it, do it”, står det på insidan av ytterdörren hemma hos Nina Baresso. Nina debuterade som 17-åring i den högsta serien, Basketligan och som 24-åring inleddes en proffskarriär. Hon spelar fortfarande basket, nu ihop med dottern.

Ville inspirera andra

De kommande åren fick Nina Baresso ytterligare två barn samtidigt som hon pendlade mellan klubbar i västra Stockholm och Södertälje. Efter en lång paus tog karriären åter fart i Järfälla.

En dag hörde en tidigare tränare av sig och behövde hjälp. Laget var Akropol i Rinkeby och Nina Baresso såg möjligheten att inspirera.

– Om jag kunde skapa hopp för tjejerna från orten ville jag göra det. Tränaren behövde en vinnarskalle som jag, säger hon.

Som 44-åring fick hon ännu ett avgörande samtal. De ville ha med henne i Alvik Basket. Det skulle bli hennes fjortonde säsong i Basketligan. Nina Baresso tackade ja och tidningarna skrev om basketikonens sensationella comeback. Den här gången blev det kortvarigt när pandemin lade planerna på is.

Nu är det alltså Huddinge som gäller tillsammans med dottern Kiela. Nina har nummer tio på tröjan, dottern har noll.

– Tillsammans blir vi 100 procent, brukar min dotter säga.

”Mitt sätt att ge tillbaka”

De senaste åren har Nina Baresso även börjat träna flitigt på gymmet. På eftermiddagar håller hon dessutom i basketträningar för unga tjejer i Hovsjö och Geneta.

Träningarna i Hovsjö är en del av Telge hjärta, satsningen som går ut på att ge unga en meningsfull fritid.

– Det är mitt sätt att ge tillbaka. Jag vill vara en förebild och visa att det finns en väg för de här ungdomarna också, säger Nina Baresso.

Det här är Nina Baresso
  • Gör: Spelar basket i Huddinge, arbetar som fritidspedagog och idrottslärare, håller i basketträningar för unga.
  • Född: 3 juli 1975.
  • Familj: Maken Daniel, barnen Enlil, Kiela, Dilmon.
  • Meriter: SM-guld 2001, 2002 och 2004.