En person går i skogen.
Tema: Hälsa

Naturens positiva effekter

Naturen har en positiv inverkan på vår hälsa. Mest positiv inverkan har verkliga naturmiljöer, men även naturbilder och film kan fungera enligt forskningen.

Vi mår bra i skog och mark

Att vistas ute i naturen kan medföra en rad positiva effekter för hälsan, till exempel minskad stress, stärkt kognitiv förmåga och förbättrad psykisk hälsa. Då vi tillbringar tid i naturen blir vi mindre deppiga, vårt immunförsvar stärks och risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar minskar.

Naturen lockar också till motion och då vi rör på oss ökar den fysiskt aktiviteten vilket är viktigt för vårt välmående. Naturen kan också vara en avkopplande miljö att njuta av sociala aktiviteter.

Mat, medicin och vatten

Naturen förser även oss människor med värdefulla nyttotjänster. Vi människor hämtar mat från naturen. Frukt, grönsaker, kött, fisk och annat vi äter kommer från växter och djur.

Många av våra mediciner kommer från början från vilda växter och vi kan få värme och energi med material som naturen förser oss med. Vatten som är livsviktigt för allt liv är även det en viktig tillgång som naturen ger oss.

Ekoslinga i Lina Hage

Planetens biologiska mångfald och ekosystemtjänster är grundläggande förutsättningar för vår överlevnad och välfärd. Telge Bostäder har i Lina Hage anlagt en ekoslinga där du kan lära dig mer om naturens ekosystemtjänster.

Promenadslingan som sträcker sig mellan bostadshuset upp i ett fint litet skogsparti lyfter den biologiska mångfalden i området. Den visar på kopplingen mellan människans välbefinnande och ekosystemens tillstånd.

Hitta hit

Början på ekoslingan hittar du på Vatt-Annas väg och sen är det bara att följa den markerade stigen som går upp mellan bostadshusen och vidare in i skogen. Så ta tillfället i akt och bege dig hit för att njuta av naturens alla nyttiga tjänster samtidigt som du förbättrar din hälsa!