Balkong med blommor
Telge Bostäder 75 år

Goda utsikter i Lina Hage

Med sin stil i ljust tegel och betong avviker de från övrig bebyggelse i närområdet. De är inte kulturmärkta, trots sin karaktär. Häng med till de postmodernistiska terrasshusen i Lina Hage.

Fri himmel och insynsskydd

Stengodsstigen 2–8, Vatt-Annas väg 9-15 och Keramikvägen 25-27 är adresserna till de cirka 120 hyresrätterna i Lina Hage. Det som definierar husen är de stora generösa balkongerna, gjutna i betong med varsin gjuten planteringslåda längst ut. Planteringslådan ger möjlighet till grönska och samtidigt lite insynsskydd.

Husens terrasseringar, tillsammans med de olika materialen tegel och betong är tidstypiska för tidig postmodernism. Terrasseringen gör att alla balkonger har fri himmel ovanför oavsett våning. Denna typ av arkitektur ser vi ofta på sydligare breddgrader, men här har vi dem nu, i Södertälje. Liknande byggnadsstil kan vi även hitta i Pershagen.

Terrasshusen i Lina Hage

Innergård med lekplats och tvättstuga

Husen ritades av arkitekt P. Näsholm vid Småhusbyrån AB och stod klara 1984. De är placerade kring en innergård med lekplats och en fristående tvättstuga. Tanken är att barnen ska kunna leka i parken samtidigt som tvätten tas om hand.

Alla balkonger vetter mot innergården och lägenheterna har fönster åt andra hållet. Hyresgästerna har således full koll på vad som händer i omgivningarna. Lägenheterna har mellan två och fem rum och alla har balkong. Här finns även femrummare i etage med två balkonger.

Här finns allt man kan behöva

På sadeltaket av tegel ligger solceller som producerar el. Bommar stänger av för biltrafik så det är lugnt och väldigt barnvänligt mellan husen. Vid varje port finns ett digitalt inpasseringssystem för att ytterligare skapa trygghet. Entréerna är stora och ljusa med hiss, såsom entréer och trappuppgångar byggdes på 1980-talet. Vissa hyresgäster har kammare för förvaring i lägenheten och andra har förråd.

Lina Hage är litet, men här finns det mesta av det man kan behöva. Mataffär, frisör, förskola, skola och fritids ligger nära till hands. Telge Bostäder har cirka 300 lägenheter i Lina Hage, de flesta i radhus eller låga flervåningshus. Terrasshusen är de högsta husen i området.

Goda grannar

Om du tar en promenad i området kan du ana att här finns mycket trivsel. Det ser vi även på att omsättningen av hyresgäster är låg. Många trivs här och vill inte flytta. Bland de äldre är det många som känner varandra väl. Här finns olika aktivitetsgrupper som träffas och lagar mat ihop eller hittar på andra saker tillsammans.

Telge Bostäder vill uppmuntra den fina sammanhållningen mellan grannar och närboende. Livskvaliteten ökar av att ha vänner och bekanta i sitt närområde, så här kommer fina traditioner att återupptas med olika aktiviteter såsom grillkvällar och gemensamma städdagar.

Lekpark