sittande kvinna i sportkläder med stavar i handen
En av oss

Gör vad du kan för att må bra

Telge Bostäders samordnare Marie-Louise Andersson amputerade benet som femåring. Med stöd från familj och av rädsla för att bli mobbad bestämde hon sig för att satsa på idrotten.

– Jag tycker att alla har ansvar för sin hälsa. Gör vad du kan för att må bra, säger hon.

Målmedveten och aktiv

I Marie-Louise Anderssons jobb som samordnare ingår att hantera ärenden som rör styrelse och ledningsgrupp. Hon är också en del av Telge Bostäders friskvårdsgrupp som ordnar dagar med fokus på hälsa för medarbetarna.

Idrott och hälsa har spelat en viktig roll i Marie-Louises liv. Men det hade kunnat vara annorlunda.

Som femåring behövde hon amputera benet nedanför knäet och fick en protes. Skolan ordnade skjuts för att hon skulle slippa gå men Marie-Louise ville vara som sina kompisar. Hon struntade i taxin och promenerade till skolan som de andra i klassen. Alltmer tid ägnades åt idrott.

– Jag tänkte att om jag blir bättre än alla andra kommer jag inte att bli retad. Jag och mina kompisar spelade handboll, hockey och pingis. Idrotten blev mitt bästa ämne i skolan.

Talangfull pingisspelare

I familjens hus fanns ett pingisbord. Marie-Louise hade talang och började snart att tävla. Till en början med icke-handikappade, sedan inom handikappidrotten.

– I början tyckte jag det var skämmigt, jag såg mig inte som handikappad.

Under tävlingarna upptäckte hon en kultur där människor var öppna och kunde skoja om sitt handikapp. Marie-Louise tyckte om miljön och fortsatte tävla i pingis inom handikappidrotten.

– Det blev några EM, VM och OS åren 1985–1992, säger hon.

Idrott en del av vardagen

Sedan dess har Marie-Louise varit ledare för barnens idrottsgrenar i fotboll, pingis, innebandy och friidrott. Numera ägnar hon sig gärna åt funktionell rörlighet, längdskidor och rullskidor. Under morgnar och kvällar leder hon pass på ett gym i Gnesta, där deltagarna uppmuntras till att lära känna sin kropp och anpassa träningen därefter.

Marie-Louise Andersson anser att alla har ansvar för sin hälsa och det är aldrig för sent att börja röra på sig och äta hälsosamt.

– Gör vad du kan för att må bra. Jag kunde ha valt sidan där alla skulle hjälpa och tycka synd om mig men då hade jag inte mått så bra som jag gör i dag, säger hon.

 

Det här är Marie-Louise Andersson
  • Yrke: Samordnare på Telge Bostäder.
  • Bästa jobbegenskap: Ansvarsfull och har förmåga att driva saker vidare.
  • På fritiden: Håller i gruppträningar på ett gym i Gnesta, tränar själv, umgås med barn, barnbarn och vänner, reser och odlar i trädgården.