tre ungdomar som klipper en häck utanför en höghus
Social hållbarhet

Ett sommarjobb som öppnar portar till arbetslivet

Ett gäng ungdomar med varsin häcksax friserar en vildvuxen häck. De är Telge Bostäders feriearbetande ungdomar som är ute och arbetar. Ett uppskattat uppdrag, med många positiva ringar på vattnet.

En dag på jobbet

Klockan 07.50 börjar de, feriearbetarna som fått sommarjobb på Telge Bostäder. Morgonen börjar med en incheckning tillsammans med arbetsledaren. Alla får säga någonting om hur de mår och hur dagsformen är. Sedan bär det i väg till dagens projekt.

Ogräsplockning, klottersanering, målning och enklare renoveringar står på schemat. Ungdomarna rullar ut gräs, målar bänkar och staket, plockar bort skräp och byter trasiga parkbänkar. De skapar välvårdade innergårdar, prydliga lekparker och välklippta häckar.

Positiva effekter av arbetet

George Yacoub jobbar som samordnare för social hållbarhet och är ytterst ansvarig för feriepraktiken på Telge Bostäder. Fyra samordnare är anställda för projektet, Emma Samoiel, Kristian Hanna, Jimmy Kride och Sarah Iskender.

Tillsammans ansvarar de för planering och fördelning av arbetsuppgifterna till ungdomarna. Totalt är det 14 arbetsledare som utför arbetsuppgifterna tillsammans med feriepraktikanterna.

George har jobbat med ungdomar i Hovsjö i 25 år och ser många fördelar av arbetet, förutom att det blir finare i staden:

– Naturligtvis är det fantastiskt att ha ett sommarjobb, men här ser vi så många positiva effekter. Vi arbetar med ungdomar i åldern 17 till 18 år, ibland är vi deras första möte med arbetslivet. När de kommer hit får de kanske renovera en bänk eller måla ett staket. Inte kommer de senare att klottra eller förstöra det de själva har varit med och gjort fint! Vi har jättefina grupper som avlöser varandra hela sommarlovet. En grupp jobbar i tre veckor, sedan tar en ny grupp vid.

Uppskattat arbete

Resultatet av feriearbetarnas arbete är väldigt uppskattat. Många hyresgäster har hört av sig och tackat för att det blivit så fint i området. Ungdomarna själva märker att deras arbete uppmärksammas och de känner sig stolta över resultatet.

– Vi märker att vårt arbete är prioriterat. Vi har haft politiker här som har velat följa med ungdomarna ut och då får vi ju bekräftelse. Telge Bostäder tar emot cirka 240 feriepraktikanter under 2023, säger George.

Många feriepraktikanter visar framfötterna och blir arbetsledare året efter de själva jobbat. Så småningom kanske de blir samordnare. Ungdomarna träffas över stadsdelsgränserna och många blir vänner för livet.

Tack alla feriepraktikanter för er fina insats i sommar!

Jimmy Kride, George Yacoub och Emma Samoiel på Telge Bostäder jobbar med feriearbetarna 2023

Jimmy Kride, George Yacoub och Emma Samoiel har i sommar arbetat med Telge Bostäders feriepraktikanter. För många av ungdomarna är feriepraktiken deras första möte med arbetslivet.