Två personer sitter vid ett bord och pratar
Tema: Hälsa

Böcker, fika och gemenskap

I hyresgästföreningens lokal på Sveagatan 22 B i Grusåsen ligger hundratals böcker upptravade i rader på långborden. 

Dags för bokbytarklubb

En ljum sommarfläkt drar igenom lokalen och för med sig doften av nybryggt kaffe från köket. Allt är nu förberett för att ta emot gäster till kvällens bokbytarklubb.

Ylva Berg och Viola Broström, två av Telge Bostäders hyresgäster, har redan varit i lokalen i flera timmar. Förutom att förbereda fikat har de även lagt fram böckerna. Det har blivit en hel del titlar vid det här laget så det tar en stund.

Gemenskapen drar mest

Till Sveagatans bokbytarklubb är alla välkomna. Ylva och Viola har varit värdinnor i två år och märker att bokklubben är väldigt uppskattad. Första tisdagen i månaden är det dags. Tio till tolv personer brukar dyka upp för att träffas, fika och fynda böcker. Gästerna lämnar även böcker, så boksamlingen växer sakta men säkert.

– Det är främst den sociala samvaron som lockar, säger Viola medan hon fixar det sista inför kvällen. De flesta gästerna är stammisar som har dykt upp här i flera år och uppskattar det verkligen. Det är kamratskap, vi är måna om varandra och nya vänskapsband knyts. Det är väldigt trevligt!

– Ibland fixar vi någon frågesport också, det brukar vara väldigt roligt, säger Ylva.

Låna, läs och lämna

Gästerna tar med sig en läst bok hemifrån, lämnar in till bokklubben och lånar helt enkelt en annan bok ur den växande samlingen. Är det svårt att välja går det bra att ta med sig flera böcker hem.

Ylva och Viola välkomnar fler att komma och testa bokklubben.

– Böcker är som vänner. Du kan alltid hitta nya riktigt bra som du absolut inte trott att du skulle gilla. Välkommen hit! Du kommer säkert hitta nya guldkorn, både bland böckerna och besökarna, säger Ylva och välkomnar sedan den första fikasugna gästen som gör entré i lokalen.

två kvinnor läser en varsin bok stående

Alla Telge Bostäders hyresgäster är välkomna till Sveagatans bokbytarklubb i Grusåsen hälsar Viola Broström och Ylva Berg. Den första tisdagen varje månad är det träff klockan 17-19 på Sveagatan 22 B. Ingen föranmälan behövs men ta gärna med dig en läst bok.