Illustration av en ung man och ett litet barn som sitter vid ett matbord och äter. Mannen tar ett foto med sin mobil.
Miljömässig hållbarhet

Vårt värdefulla vatten

Det finns många sätt att ta vara på vårt vatten och agera mer hållbart i vår vardag. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, och det gör skillnad i längden. Tommie Jakobsson, VVS-montör för Telge Bostäder, delar med sig av värdefulla tips för mindre vattenåtgång.

Små enkla knep i vardagen

När du står i duschen kan du tänka på att stänga av vattnet under schamponering. Även när du borstar tänderna kan du tänka på att inte låta vattnet rinna i onödan. I stället för att diska under rinnande vatten kan du använda diskpropp eller balja. 

– Vill du ha kallt vatten kan du fylla en kanna och ställa i kylen, tipsar Tommie och förklarar:

– Vissa av vattenrören är mindre isolerade än andra, då blir det rumstempererat vatten. Är man dessutom först på morgonen med att spola vatten kan det ta evigheter innan det blir kallt.

Det är små och enkla knep som kan ha stor påverkan på vår förbrukning av värdefullt vatten.

Undvik stopp i avloppet

Under sin tid som VVS-montör har Tommie bevittnat flera saker som orsakat stopp i avloppen. Det är en hel del som spolas ned i toaletterna som egentligen inte hör hemma där.

De allra vanligaste misstagen Tommie har bevittnat är för mycket papper i toaletten. Det händer även att WC-dofter till toaletten lossnar och spolas ned i avloppet.

– Man ska heller inte spola ned matrester, det gynnar ingen förutom våra kloakråttor, säger Tommie.

Livsviktigt livsmedel

Förutom att saker hamnar i toaletten och kan orsaka stopp i avloppen, kan det även riskera att förorena vattnet. Vatten är ett livsmedel och det bör man vara rädd om.

– Det viktigaste är att inte spola ned mediciner eller kemikalier. Vissa mediciner som spolas ned kan inte reningsverket ta hand om, understryker Tommie.