Sommaräng med en fjäril som landat på en blåklint.
Tips

Trivsamma tips

Reglera temperaturen varma dagar

För att det ska bli behagligt att vistas i din bostad under varma sommardagar finns det flera tips för att reglera temperaturen. 

Undvik att öppna fönster när utomhustemperaturen är som högst. Använd i stället persienner eller gardiner för att skydda hemmet från direkt solljus.

Släpp in frisk luft i bostaden när utomhustemperaturen sjunkit. Skapa korsdrag genom att öppna två fönster från olika håll. På så sätt sprids frisk luft i hela bostaden.

Upplever du att ditt hem fortfarande är för varmt efter att du vädrat kan du prova att fukta ett lakan med kallt vatten och hänga det framför ett öppet fönster. Vinden som passerar genom fönstret kyls därmed ned och svalkar temperaturen i hemmet.

Dags att grilla

Grillsäsongen har dragit i gång och på balkongen eller terrassen får du endast grilla med elgrill. Grillen ska stå på brandsäkert underlag och långt ifrån växter eller annat som kan fatta eld.

I bostadsområdena finns det iordningställda grillplatser som är till för alla hyresgäster. Ha alltid en hink med vatten nära till hands eller något du kan släcka elden med när du grillar ifall olyckan skulle vara framme. Barn får inte grilla ensamma och ska alltid ha en vuxen nära till hands.

Hjälp våra viktiga pollinatörer

Inför sommaren är det extra viktigt att stötta pollinatörerna. Pollinerande insekter behövs för att pollinera våra odlingar och framför allt vår vilda natur. I dag är tyvärr många av våra vilda pollinerande insekter hotade på grund av klimatförändringar och användandet av kemikalier och bekämpningsmedel.

För att hjälpa pollinatörerna kan du plantera blommor och växter som lavendel, solros, blåklint och vildblommor. De innehåller rikligt med nektar och pollen, något både bin och fjärilar älskar.

Undvik att använda bekämpningsmedel på dina blommor och växter. Kemikalierna kan skada pollinatörerna och minska deras populationsantal.