Roller med blå målarfärg.
Tema: Konst och hantverk

Ett helt yrkesliv ihop

Micke och Per arbetar båda två som målare hos Telge Bostäder. Deras yrkeserfarenhet sträcker sig tillbaka till 1977, när Micke började som lärling hos Telge Bostäder vid 18 års ålder. Per var lika gammal när han började sitt lärlingsarbete året därpå, och sedan dess har de arbetat tillsammans. 

Förändrad verksamhet

När de båda började hade måleriet en omfattande verksamhet med cirka 75 anställda, i dag har Telge Bostäder 16 målare. 

– Målarsektionen på Telge Bostäder har förändrats väldigt mycket genom åren, berättar Per, som huvudsakligen sysslar med servicemåleri i dag. 

– Som servicemålare hanterar vi mindre uppdrag som målning av enskilda rum eller mindre reparationer, förklarar Micke, som också är servicemålare.

Ingen dag är den andra lik

Genom åren har de två samlat på sig en mängd erfarenheter och minnen från sitt arbete. Jobbet rymmer både roliga ögonblick som utmanande situationer.

Båda två säger att det bästa med jobbet är det varierade och fria arbetet.

– Ingen dag är den andra lik. Visst finns det utmaningar men för det mesta så flyter allt på som det ska, säger Micke.

Strängare krav ger bättre arbetsmiljö

Arbetsmaterial och arbetsmetoder har förändrats under åren. Tidigare innehöll färgerna kemikalier som inte alltid var de hälsosammaste att arbeta med. I dag är kraven strängare när det gäller vilken typ av färg som får användas.

– Vi har en tvättstation här i måleriverkstan. Där rengör vi våra penslar och rollers på ett miljövänligt sätt. Överskottsfärgen som tvättas bort tas om hand och körs till återvinning, förklarar Per.

Noggrann materialvård

Per har under sina under sina 46 år i yrket bara har slitit ut två rollers som används då tak ska målas, för arbetsverktygen målarna använder vårdar de väl för att de ska hålla länge. Lite värre är det med den egna kroppen.

– Alla år i yrket sätter sina spår. Tunga färgburkar och utmanande ergonomiska arbetssituationer är något som vi handskas med varje dag. Visst har jag känningar lite här och där, man är ju inte 20 år längre, skrattar Per och berättar att han opererat båda sina knän.

Yrket färgar av sig

När de inte är på jobbet ägnar de sin fritid åt olika intressen. Micke tycker om att tillbringa tid i skogen och plocka bär, medan Per njuter av sin stuga och sin släktgård. Men målningsarbetet är inget de tar ledigt ifrån på sin fritid.

– Det finns ju alltid något som måste fixas med hemma och ibland innefattar det även lite målning men det är bara skoj. Då får man ju användning för sin yrkeskunskap även utanför arbetet, säger de båda två i kör.