Målare i trapphus
En av oss

En målares vardag rymmer många färger

Pia är en erfaren målare med lång yrkeskarriär bakom sig. Hon gick yrkesmålarlinjen på gymnasiet och sedan följde ett antal olika målarutbildningar, både konstnärliga som professionella. På Telge Bostäder har hon varit anställd som målare i 13 år.

– Jag har alltid haft en dragning mot konst och kreativitet. Redan som barn älskade jag att rita och måla, berättar Pia.

Specialist på marmorering

En typisk arbetsdag för Pia börjar tidigt, klockan 7, och slutar klockan 16. Förutom att ägna sig åt de vanliga arbetsuppgifterna en målare tar sig an är dekorationsmålning, som innefattar teknikerna marmorering samt ådring, en av Pias specialiteter.

När du gör marmorering och ådring används en speciell målningsteknik för att skapa illusionen av äkta marmor eller trä på ytor. Genom att använda olika färgskikt, penseldrag och specialverktyg skapas detaljerade mönster och ådror som ger en realistisk och dekorativ finish på exempelvis väggar, möbler eller andra ytor.

Årets skyddsombud 2023

– Det roligaste med att jobba som målare är den stora variationen. En dag tapetserar du ett vardagsrum i en lägenhet till att nästa dag dekorationsmåla ramar i ett soprum på ett äldreboende, berättar Pia som också lägger en del av sin arbetstid på sin roll som skyddsombud.

Ett skyddsombud ansvarar för skyddsronder, checklistor och uppföljning av säkerhetsåtgärder på arbetsplatsen samt är en resurs för att adressera arbetsmiljöfrågor när andra kanaler inte fungerar.

– Det är viktigt för mig att vi vågar ta konflikter, lösa dem och gå framåt, säger Pia som förra året tilldelades utmärkelsen ”Årets skyddsombud 2023” av LO-distriktet i Stockholms län.

Många fina möten med hyresgäster

Att hantera förväntningar från både kunder och arbetsgivare är en del av vardagen för Pia. Att planera varje arbetsuppdrag noggrant är nödvändigt för att säkerställa bästa möjliga resultat.

– När hyresgästerna följer instruktionerna de fått går arbetet smidigt. Möblerna måste vara minst 1,5 meter från väggen och tavlor samt lampor ska vara borttagna. Då kan vi målare arbeta bättre, ergonomiskt samt enligt plan. Jag får många fina möten med våra hyresgäster när jag är ute och jobbar, säger Pia.

Det här är Pia

  • Yrke: Målare.
  • Bästa jobbegenskap: Dekorationsmålning, marmorering och ådring. 
  • På fritiden: Gillar att träna på gym och promenera i naturen. 
  • Nya utmaningar: Ska börja i musikteatergrupp i regi av STA.