Pontus Werlinder, vd Telge Bostäder
Ledare

Vi firar 75 år - och blickar både framåt och bakåt

Det är ett speciellt år för Telge Bostäder. Vi firar nämligen att det är 75 år sedan vi grundades.

Ett tydligt uppdrag

Låt oss blicka bakåt i tiden: När andra världskriget var slut hade samhället ett antal aktuella problem att ta tag i. En av dessa var bostadsfrågan.

I Södertälje bildades den kommunala bostadsstiftelsen Telge Bostäder i mars 1948. Stiftelsen fick överta ett knappt hundratal lägenheter från drätselkammaren med ett tydligt uppdrag, att bygga bostäder. Man hade också som mål att höja standaren på de ofta usla boendeförhållandena, samtidigt som hyrorna skulle vara skäliga.

Idag, 75 år senare, bor en fjärdedel av alla Södertäljebor hos Telge Bostäder och vi är glada och stolta över att fortsätta vara en del av människors vardag.

För att uppmärksamma vårt 75-årsfirande har vi utökat Telgebo för att sätta lite extra ljus på några speciella händelser. Vi blickar både bakåt och framåt i tiden.

Dags för stambyte

Precis som då är vårt uppdrag att tillhandahålla sunda bostäder till en rimlig kostnad för alla. Det innebär bland annat att vi behöver underhålla fastigheterna. Ungefär var 40:e till 50:e år måste stammarna i ett hus bytas ut.

Vi har en hel del fastigheter i vårt bestånd som börjar komma upp i den åldern och som står inför stambyte. I det här numret kan du läsa en enkel förklaring till hur ett stambyte går till och sådant som kan vara bra för dig att känna till.

Nytt styre och nya utmaningar

Sedan valet i höstas har Södertälje ett nytt politiskt styre. Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet har kommit överens om att styra kommunen de kommande fyra åren. För Telge Bostäders del innebär det här att vi fått nya styrelseledamöter och ny styrelseordförande, Helena Forslund, som vi hälsar välkommen till oss.

I september väntar en ny utmaning för mig och det innebär att jag kommer lämna min post som vd för Telge Bostäder efter fyra mycket givande år. Jag har trivts väldigt bra och jag tar med mig allt positivt som vi åstadkommit under åren.

Pontus Werlinder
vd Telge Bostäder