Anna-Lisa och Hasse Tellemar, porträttbild.
Telge Bostäder 75 år

Grannsämja, gemenskap och musik

På 66 år blir det många gårdsstädningar, högtider och barnkalas. Möt Anna-Lisa Tellemar som varit hyresgäst hos Telge Bostäder i sex decennier.

Liv och rörelse hos Tellemars

Anna-Lisa Tellemar vinkar från sitt fönster på Östergatan. Om namnet klingar bekant så var Anna-Lisas make Hans Erik ”Hasse” Tellemar en mycket folkkär musiker och radioprofil.

Genom åren blev det tre barn, och mycket musik, sång och gemenskap med familj, vänner och många duktiga musikanter. Men klockan 23 skulle det vara tyst, det var Anna-Lisa stenhård på. Man ska inte störa grannarna.

”Vad roligt vi hade!”

1953 flyttade familjen Tellemar in i en trerummare på Östergatan 18B. Yngsta dottern Eva var sex månader och syskonen Lena och Håkan fann snabbt vänner ute på gårdarna mellan husen. När Eva hade blivit några år äldre så kunde även hon vara med och spela brännboll och hoppa rep.

På vintern spolades gården så att alla barn kunde åka skridskor. Eva har fortfarande kontakt med en del av barnen från Östergatan.

– Ja jisses vad många barn vi var! Och vad roligt vi hade!

Tryggt och barnvänligt boende

Det unga paret uppskattade den höga standarden i lägenheten, som hade en inbyggd balkong. Anna-Lisa minns att Telge Bostäder höll rent och fint, och att det var ett tryggt och barnvänligt boende.

Hasse jobbade som musiker och var borta många kvällar och helger. Ibland var han borta på längre turnéer bland Sveriges folkparker. Anna-Lisa tog själv hand om hushållet och barnen.

Maten inhandlades på ”Plattan”, ett köpcentrum inte långt från huset. Där fanns bland annat ett konditori, ett postkontor, en tobaksaffär och en Konsumbutik med egen köttdisk.

1962 flyttade familjen till en lite större lägenhet med fyra rum på Östergatan 24. Flytten gick bra trots lite dramatik att få ner det stora svarta pianot tre trappor. Fyra karlar med sele kämpade hårt men till slut var pianot på plats två trappor upp på 24:an.

Tvättbestyr på Östergatan

Anna-Lisa berättar om hur det gick till att tvätta.

– Tvärs över gården fanns portvakten och där bokade vi tid i tvättstugan och fick nyckeln. Mamma kom över och hjälpte till. Hon bodde vid Torekällgatan utan tvättstuga så hon tog med sig sin tvätt.

– Tvätten skulle ligga i blöt, kokas, tvättprogrammet skulle kontrolleras och man skulle hälla i vatten. Sedan skulle tvätten torka i torkrummet och manglas i stora marmormangeln. Då sa vi till barnen på skarpen att hålla sig undan, de där stora manglarna kunde vara livsfarliga. Klockan 16 skulle man vara färdig.

– Oj vad vi höll på! Men fint blev det. Vilket lyft det blev när vi senare fick en tvättmaskin installerad i lägenheten!

Bor nu på äldreboende

Under åren har de tre barnen vuxit upp, sju barnbarn och 15 barnbarnsbarn har det blivit. Yngste Otis är fem år. Hasse gick bort år 2012. 2019 flyttade Anna-Lisa till Glasberga äldreboende och snart fyller hon 98 år.

Familj och vänner hälsar på ibland men det får inte bli för ofta. Man måste få ta det lite lugnt ibland också, säger Anna-Lisa.