Kvarteret Castor i Södertälje, röd flervåningsbyggnad som ligger vid vattnet.
Telge Bostäder 75 år

Castor – då och nu

Kvarteret Castor föddes ur en storslagen ambition om att förbättra Södertäljes stadsbild.

Hundra år av storslagna ambitioner

Det är snart hundra år sedan arkitekt Tore E:son Lindhberg ritade det stora vackra stenhuset i modern svensk 1920-talsklassicism. Det nya formspråket kom att kallas ”Swedish Grace” och kännetecknades av stram elegans med vackra utanpå-liggande detaljer.

När Castor stod klart 1929 skapades en ny framtid nere vid Maren. Det mäktiga huset rymde en biograf med över 600 sittplatser. Dessutom var Castor först med ljudfilm i Södertälje.

Snart flyttade flera verksamheter in med nymodigheter som amerikanska Chevrolet, en herrklädesbutik, Postverket fick också plats och en restaurang.

På senare tid kom även Oktoberteatern att ta plats under Castors tak nere vid Marenplan. Castorhuset var ett av de sista stenhusen som uppfördes längs den då breddade Storgatan.

Står i blickfånget

Södertäljeborna var mycket stolta över att få en riktig stenstad med butiker, elektrifiering, stensatta gator och arbete.

Bland de många stenhusen var det ett hus som alltid stod i blickfånget: Castor. Och så är det fortfarande. Den stora huskroppen breder ut sig i alla riktningar: mot Storgatan, Maren och framtiden.

Kvarteret Castor i Södertälje, historisk bild från 1929.

Castorhuset i Södertälje, 1929.

Ett landmärke i Södertälje

Castorhuset ligger fortfarande på en av de viktigaste platserna i Södertälje: Marenplan. Huset syns på långt håll från flera vinklar och är ett självklart landmärke som hundratals Södertäljebor och andra vandrar förbi varje dag.

Ombyggnationerna har varit många under åren, så ock hyresgästerna, både lägenhetsinnehavare och flera slags verksamheter. Trots det finns många av husets skatter bevarade. Entrén har fortfarande detaljer från när huset uppfördes.

Med varsamhet har man låtit Castor bibehålla sin karaktär både i färgsättning och form. Ett nytt bygglov för vissa vindsutrymmen har gått igenom och ett stambyte är planerat. Castor är i allra högsta grad en levande kulturhistorisk fastighet.

Ny era med liv och rörelse

Nu börjar en ny era som tar oss tillbaka till Castors ursprung. En restaurang flyttar in, precis som när huset var ungt. Den här gången är det Pinchos som med sitt populära koncept tar plats i de rymliga lokalerna. Genom de stora fönstren har man en oslagbar utsikt över det glittrande vattnet.

Castor har bidragit till Södertäljes kulturutbud tidigare och kommer att göra det igen med mat, dryck och teaterupplevelser. Allt i samma stora, vackra hus vid Maren.