En av oss

”Vi måste minska vårt klimatavtryck”

Amjad Abou Alzahab arbetar som miljöingenjör på Telge Bostäder och Telge Hovsjö. Ett jobb han trivs med och tycker är omväxlande och meningsfullt.

”Kan dra nytta av naturen”

Att värna om naturens resurser är viktigt säger Amjad och berättar att i Lina Hage har Telge Bostäder byggt ett promenadstråk, en Ekoslinga som visar några av de ekosystemtjänster som vi kan uppleva i vår vardag.

– Ekosystemtjänster handlar om sådant som händer och görs i naturen som vi människor drar nytta av. Det kan vara att vi använder de träd som växer upp, vi äter de växter om är ätliga för oss, vi låter bin pollinera våra odlingar, en viss typ av mark renar vårt vatten, förklarar Amjad.

Han uppmanar alla som är intresserade av att lära sig mer om ekosystemtjänster att bege sig till Vatt-Annas väg där början på Ekoslingan finns.

Kartlägger inför nya byggen

När Telge Bostäder bygger nya fastigheter görs en ekosystemtjänstinventering på platsen.

– Jag är involverad att kartlägga de gröna värdena som finns där den nya fastigheten ska byggas, säger Amjad som just nu är involverad i ett projekt ihop med kommunen där man kartlägger platser där man kan göra insatser för att förstärka naturens ekosystemtjänster.

Håller sig uppdaterad

Det är många olika projekt som är igång samtidigt under en arbetsvecka för en miljöingenjör på Telge Bostäder. Ena dagen är det ett byggprojektmöte som står på agendan till att nästa dag göra en kemikalieriskbedömning.

– Jag läser på och omvärldsbevakar för det gäller att hålla sig uppdaterad. Nu bland annat kikar jag på nya riktlinjer för klimatneutralt byggande för att veta mer om det området inför framtida pilotprojekt, säger Amjad och förklarar att mycket av hans arbete är proaktivt.

– Södertälje har som mål att vara klimatneutralt till år 2030 och då gäller det redan nu att se vilka insatser vi som bolag behöver göra för att uppfylla vårt del. Vi är en bit på väg mot målet, men vi behöver göra mer för att nå hela vägen.

Det här är Amjad Abou Alzahab
  • Yrke: Miljöingenjör
  • Bakgrund: Är ursprungligen från Syrien. Född och uppvuxen i Abu Dhabi. Bott i Sverige sedan 2015.
  • Om mitt jobb: Omväxlande och kul. Arbetat på Telge Bostäder i ett år.
  • På fritiden: Träna och träffa vänner. Håller på att lära sig spela saxofon.