Nyheter för våra unga läsare

Telgebo Junior

Amjad jobbar med miljö

Hej! Jag heter Amjad Abou Alzahab. Jag arbetar med miljöfrågor på Telge Bostäder. Att vi tar hand om miljön är viktigt för vår planet.

När vi på Telge Bostäder ska bygga ett nytt hus finns det många saker att tänka på för miljön skull. Det tjänster som naturen gör för oss kallas för ekosystemtjänster. Vid varje husbygge undersöker vi vilka ekosystemtjänster som finns i området. Måste vi ta bort ett träd där huset ska stå ersätter vi det med ny växtlighet.

Södertäljes nye stadsdirektör

Det här är Stefan Hollmark. Han är ny stadsdirektör för Södertälje. En stadsdirektör leder kommunens organisation.

Stefan tycker det är viktigt att alla ska ha lika rättigheter. Det ska inte spela någon roll vart du kommer ifrån eller är uppväxt. Extra viktigt tycker Stefan att det är att se till att barn och unga har det bra. En av de viktigaste frågorna för honom är skola och utbildning.

På fritiden gillar han att cykla och åka häst och vagn. Stefan tycker mycket om Södertälje och säger att han nu har fått sitt drömjobb.

Hjälp våra bin

I Sverige finns 270 olika sorters bin. En tredjedel av dem är på väg att försvinna. Det är inte bra.

Bin gör ett viktigt arbete. De ser till att fröer från växter sprider sig. På så vis blir det nya växter. Och mer frukt och bär.

Det finns saker som vi människor kan göra för att hjälpa bina. Till exempel genom att ändra platser med gräs till ängar med blommor.

Illustration. Två bin och blommor.