Porträttet

”Jag brinner för Södertälje”

Den 1 december 2021 tillträdde Stefan Hollmark tjänsten som stadsdirektör i Södertälje kommun. Som stadsdirektör är man den högsta tjänstepersonen inom kommunen, och ansvarar för att planera, leda och samordna verksamheten.

Har fått sitt drömjobb

– Jag har arbetat i Södertälje sedan 1998, med ett par uppehåll, det senaste på knappt tre år då jag lämnade Södertälje för tjänsten som kommundirektör i Tyresö 2019. Nu har jag fått mitt drömjobb, som stadsdirektör för staden jag brinner för. Jag älskar den stämning som finns här, säger Stefan Hollmark som innan åren i Tyresö har en lång bakgrund inom Södertälje kommuns bolag i Telgekoncernen.

Stefan Hollmark har bland annat varit IT-chef vid Telge Energi, vice vd för Telge Återvinning, vd för Telge Nät samt vd för Telge AB i sju år.

– När jag tidigare satt på bolagssidan förstod jag att om jag ville arbeta mer med social hållbarhet och välfärdsutveckling så fanns det mer möjligheter att göra det om man arbetar i den kommunala förvaltningen. Så när den chansen dök upp för tre år sedan tog jag den, men den lilla avstickaren var nog menad i väntan på det här jobbet, säger han med glimten i ögat där han sitter ett av konferensrummen i Södertälje stadshus.

Ett fullbokat schema

Att det är mycket att stå i för en nytillsatt stadsdirektör vittnar Stefans fullbokade kalender om. Det var inte helt lätt att hitta en lucka i kalendern för denna intervju. Direkt efter vår träff ska han vidare till ett möte vid uppe i Stockholm så fotosessionen fick helt enkelt bokas om till ett nytt tillfälle veckan därpå.

Stefan Hollmark är utbildad civilingenjör (Kungliga Tekniska Högskolan) samt civilekonom (Linköpings och Örebro Universitet). Han har även ett förflutet i flottan där han bland annat varit fartygschef.

För Stefan var den enda tanken efter studierna att bli trainee.

– Mitt första jobb var som trainee på ett kommunalt bolag och på den vägen är det säger han.

Stefan Hollmark

Stefan Hollmark älskar Södertälje och har stor kännedom och staden och dess styre. Med lång erfarenhet från Telgekoncernen har han nu tagit sig an posten som stadsdirektör för staden som han brinner så mycket för.

Fokus på att lyssna och lära

Under sina första månader som stadsdirektör i Södertälje har fokus varit på att sätta sig in i de viktigaste frågorna och lära känna sin nya organisation.

– Man kan säga att jag befinner mig i att lyssna och lära-fasen. Det gäller att bygga relationer men jag känner många politiker och tjänstemän sedan tidigare och Södertälje känner jag ju utan och innan. Nu tittar jag framför allt på frågor som rör ordning och reda, säger Stefan och beskriver Södertälje som en stad med många utmaningar, men säger att han drivs av det i arbetet.

”Alla ska ha samma möjligheter”

– Jag anser att det är viktigt att göra samhällsutvecklingen socialt hållbar, med allas rätt att utvecklas i samhället. Alla människor ska få samma möjligheter oavsett vart man kommer ifrån eller är uppväxt någonstans. En av de viktigaste frågorna för mig är skola och utbildning. Jag brinner mycket för hur man skapar lika möjligheter för barn att utvecklas. Södertälje har också ett stort arbete med myndigheter och polisen att försvåra för den organiserade brottsligheten.

Stefan nämner också vikten av att ha en bra och fungerande äldreomsorg, att skapa arbetstillfällen för de unga samt att se till att kommunens ekonomi är fortsatt stabil.

”Jag brinner för hur man skapar lika möjligheter för barn att utvecklas.”

En plats att leva på

– En av de saker jag gillar mest med Södertälje är att det är en stad. Här finns blandade kulturer, multinationella företag och ett engagemang bland invånarna, säger han och tillägger:

– Södertälje ska vara den platsen där människor vill bo, leva och verka under sin livstid.

Nu kommer Stefan själv snart att bli Södertäljebo. En flytt som kanske utifrån sett inte var helt självklar då han under alla de 20 år som han arbetade inom Telgekoncernen hade han sin hemadress i Botkyrka kommun.

– Jag tror att jag är den enda stadsdirektören i Sverige som bor i ett utsatt område, faktiskt. Men snart lämnar jag huset i Storvreten i Tumba och flyttar hit, berättar Stefan och pekar mot Värdsholmen.

En fyrbent vän

På fritiden är det träning och idrott som drar, just nu mest cykling och hästar.

– Jag gillar att köra häst och vagn, berättar Stefan och tar upp sin mobiltelefon och scrollar fram en bild som han sträcker fram och visar.

Bilden föreställer en nöjd Stefan som håller i tömmarna till en ståtlig nordsvensks kallblodstravare som är anspänd till en relativt stor vagn.

Det här är Stefan Hollmark
  • Familj: Fru och tre barn
  • Bor: Från och med juni blir han Södertäljebo
  • Fritidsintressen: Cykling och ridning. Har en egen häst.
  • Aktuell som: Södertäljes stadsdirektör sedan 1 december 2021