Tema: Miljö

Skräp som slängs fel - en onödig utgift

Telge Bostäder lägger varje år stora summor pengar på att ta hand om större föremål som slängs på fel ställe.

Blir en extra kostnad

– Utöver den kostnad som vi har budgeterat på den ordinarie sophanteringen får vi varje år skjuta till pengar för att ta hand om skräp som inte slängs på rätt sätt. Det handlar om cirka 2–2,5 miljoner kronor som det kostar oss att ta hand om grovavfall, som slängs fel när våra hyresgäster bara ställer ut större föremål i till exempel källare och trapphus, berättar Ingela Liwell, förvaltningschef på Telge Bostäder.

”Alla behöver hjälpas åt”

För att forsla bort grovavfallet och städa runt sopkärlen får Telge Bostäder lägga ytterligare cirka 2,5 miljoner kronor. Pengar som kunde använts till andra saker.

– Tänk om vi kunde använda den summa som vi varje år får lägga på att hantera sopor som inte slängs på rätt sätt till roligare saker som att måla om i våra trapphus eller förbättra utemiljön, säger Cecilia Kumlin, avdelningschef Affärsutveckling på Telge Bostäder, och fortsätter:

– Vi tillsammans med hyresgästernas behöver hjälpas åt för att bli av med denna extra kostnad. Ingen kan göra allt men alla kan bidra med sin del.