Skötselråd för köket

Så byter du lampa i ugnen, fläkten och kylen - och avfrostar frysen. Se instruktionsfilmen: Kökets vitvaror.

Häll inte fett i avloppet

Om det rinner ner fett i avloppet finns risken att det proppas igen så att det blir stopp. Om du har råkat hälla fett i köksavloppet, spola med hett vatten för att förebygga stopp och fettbeläggning i rören.

Häll över fettet i en flaska eller en plastburk med tätslutande lock. Den kan du lämna för återvinning till Returen, Tveta, Cirkeln och Rullande återvinning

Behöver du bli av med större mängder matfett lämnar du det till Returen eller Tveta återvinningscentral.

Rengör ventilerna

Ventilerna behöver tvättas och rengöras med jämna mellanrum, gärna två gånger per år. Använd ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Tilluftsventilerna är fast inställda som de ska vara. De får inte ändras., för då kommer ventilationssystemet i obalans.

När du rengör dessa kan du göra på två sätt: vrid motsols och dra ut eller bara dra rakt ut. Har du gamla ventiler, försök att peta fram dammet med en ståltråd. Dammsug och torka så gott det går.

Kontrollera regelbundet att ventilerna inte är tilltäppta. Det är enkelt, håll bara ett tunt A4-papper över frånluftsventilen. Sitter papperet kvar när du släpper det så fungerar ventilationen bra. Om det inte sitter kvar, gör en felanmälan.

Rengör köksfläkten

Köksfläkten mår bra av regelbunden rengöring, gärna en gång i månaden. I fläkten sitter ett fettfilter där det samlas matfett. Med tiden fastnar damm i fettet och ventilationen kan sluta fungera som den ska.

Diska fettfiltret i ljummet vatten med milt diskmedel. Har du kolfilterfläkt bör du byta kolfilter en gång per år. Kolfilter finns att köpa i större varuhus eller vitvaruaffärer.

spisfläkt

Städa spisen och ugnen

Det är bra att göra rent spisen och ugnen regelbundet. Det är också viktigt att städa bakom spisen någon gång ibland. Den går att dra ut så att du enkelt kommer åt att dammsuga och våttorka.

Rengör avrinningshålet i kylen

När det börjar bildas is i kylfacket i kylskåpet kan det vara dags att rengöra avrinningshålet som sitter i bakkant på kylskåpet. Använd exempelvis en bomullstops eller en tandpetare. Var försiktig så att du inte tappar ner topsen i hålet.

Insidan av ett kylskåp som visar avrinningshålet

Frosta av kyl och frys

Ibland behöver kylskåp och frys frostas av (om de inte är självavfrostande. Stäng av och låt dem stå öppna så att eventuell is tinar av sig själv - undvik att hacka och skrapa med vassa föremål. Lägg ut handdukar på golvet och samla upp smältvattnet i en plåt.