Det här fixar du! Din säkerhetsdörr

En blond tjej med långt hår står i sin lägenhet. Hon säger: Har du en säkerhetsdörr in till din lägenhet? Vad bra, eftersom den skyddar dig mot tjuvar, eld och giftig brandrök. Men också ljud, tråkig lukt och drag från trapphuset.

Moderna säkerhetsdörrar har också en smart nyckeltub. Den gör det lättare att få saker åtgärdade i din lägenhet när du inte är hemma. Nu ska jag visa hur det funkar.

Vissa säkerhetsdörrar låser du precis som vanligt. På andra, lite modernare, börjar du med att dra upp handtaget. Du vrider sen om nyckeln, lås och ta ur den. Varför ska du dra upp handtaget, då? Jo, när du gör det hakar de här spanjoletterna i. Och det är de, tillsammans med karm och list, som gör dörren mer inbrottssäker.

Så upp med handtaget, annars går det faktiskt inte att låsa. När du kommer hem gör du precis som vanligt och bara låser upp. Nyckeltuben kan låsas upp, ut mot trapphuset, och har en kedja in mot lägenheten. I kedjan kan du hänga din extranyckel om din husvärd behöver fixa något i lägenheten när du inte är hemma.

En husvärd eller fastighetsskötare kan sen låsa upp tuben i din dörr med en centralnyckel. Extranyckeln som du hängt upp följer med tuben. Kom ihåg att aldrig ha en stor nyckelring i, för då kommer den inte igenom tuben. Sätt bara fast nyckeln som husvärden behöver.

Husvärden kan sen låsa upp din dörr, gå in och åtgärda det som behövs i lägenheten. När allt är färdigt, låser hen dörren med din extranyckel och låser tillbaka tuben med centralnyckeln. Sen krokar du bara av nyckeln på kedjan när du kommer hem igen.

Det du behöver veta om din moderna säkerhetsdörr är: Lyft handtaget när du ska låsa. Häng upp nyckeln i kedjan till nyckeltuben när din husvärd ska fixa något hemma hos dig. Kom ihåg att kroka av nyckeln när du är hemma igen. Det var det. Då vet du hur man gör!