Det här fixar du! Bra luft och värme

En blond tjej med långt hår står i sin lägenhet. Hon säger: Tycker du att det är kallt hemma eller luktar det instängt? Det finns ett noga uttänkt system för hur ventilationen och värmen ska fungera. Och det är ingen rocket science, utan ganska enkelt.

På sidorna högst upp på elementen finns termostater som känner av om temperaturen ska höjas eller sänkas. Ovanför elementen finns fönsterventiler. Där ska luften strömma in och värmas upp av elementen under fönstren. Och sen sugas ut i lägenheten, till öppna frånluftsventiler i bad och kök.

Stänger man ventilerna, förstörs systemet. Luften värms inte upp som den ska och lägenheten blir kvav och tråkig. Dessutom, med stängda ventiler riskerar du att luften tar vägen via ytterdörr eller lister. Då kan du få kallt drag på golvet och lukt in från grannen.

Det är viktigt att möblera bra, så att systemet funkar. Ställ därför inte grejer framför elementen. Hon flyttar undan sin säng som står mot elementet. Hon säger: Sådär, nu kan värmen stiga och luften värmas upp. Termostaten får inte täckas av en gardin, för då känner den inte av temperaturen.

Hon visar att hon fört undan gardinerna så att elementet är fritt. Hon säger: Se till att ha ventilerna öppna. De kan se olika ut. På några drar man en knapp åt sidan, andra vrider man på, ibland drar man i ett snöre. Det finns olika helt enkelt, men samma principer gäller!

Ventilerna ska inte bara vara öppna, de måste vara rena också. Så varje gång du ställer om klockan till sommar-eller vintertid, gör ren dina ventiler! Hon torkar av fönsterventilerna med en trasa och dammsuger upp damm som fastnat. Hon dammsuger även takventilen i badrummet.

Hon säger: Hur får man riktigt frisk luft då? Jo, snabbvädra med korsdrag. Och håll toalettdörren öppen, framförallt efter bad och dusch. Det du behöver för att få bra luft och värme i din lägenhet är: En stol eller pall, en dammtrasa och en dammsugare. Hon säger: Okej, ha det gott nu. Och varmt!