Skötselråd för badrummet

Så rensar du vattenlåset, rengör golvbrunnen och ventilationsdon. Se instruktionsfilmen: Rensa vattenlåset.

Stopp i handfatet

Om vattnet i handfatet rinner undan sakta är det troligen stopp i avloppet. Börja med att rensa vattenlåset genom att skruva loss underdelen och ta bort all smuts där.

Om det inte räcker och du behöver använda avloppsrensare, täck för avrinningshålet på handfatet, med tejp eller med tummen, och sätt vaskrensaren över avloppet. Fyll handfatet med vatten (ungefär till halva), pumpa upp och ner med avloppsrensaren tills proppen lossnar ur avloppsröret. Hjälper det inte, anmäl felet till kundservice.

Genom att ta bort hårrester och annat från bottenventilen i badkar, handfat och diskho med jämna mellanrum minskar du risken för att avloppet täpps till.

Tänk på att:

Använd aldrig kemiska ämnen, som till exempel lut, för att rensa avloppet. 

Om toaletten rinner

Om toaletten står och rinner kan du prova att dra i eller trycka på spolknappen ett par gånger. Fortsätter toaletten ändå att rinna, hör av dig till kundservice.

Rengör golvbrunnen

Det finns en golvbrunn i badrummet som kan behöva rengöras med jämna mellanrum för att undvika stopp och dålig lukt. Det är enkelt och går ganska snabbt.

Gör så här:
  1. Lyft gallret som täcker golvbrunnen. Ibland sitter gallret fast med två skruvar som måste skruvas bort.
  2. Ta bort hårrester och annat som fastnat i brunnen. Om det behövs kan du peta loss sådant som fastnat med en rensspiral eller ståltråd.
  3. Spola brunnen med handduschen och torka av.
  4. Sätt fast gallret igen. Klart!

Instruktionsfilm: Städa golvbrunnen

Så städar du golvbrunnen och blir av med stopp och dålig lukt.

Rengör ventilationsdon

Ventilationsdonet i badrummet är enkelt att rengöra: dra bara rakt ut och gör rent. Det är viktigt att göra med jämna mellanrum. God ventilation är beroende av att tilluft och frånluft kan flöda fritt.

Hand som drar loss ett ventilationsdon i badrummet