”Badrummet är hemmets viktigaste rum. Håll det trivsamt”

Skötselråd för badrummet

Stopp i handfatet

Om vattnet i handfatet rinner undan sakta är det troligen stopp i avloppet. Börja med att rensa vattenlåset genom att skruva loss underdelen och ta bort all smuts där.

Om det inte räcker och du behöver använda avloppsrensare, täck för avrinningshålet på handfatet, med tejp eller med tummen, och sätt vaskrensaren över avloppet. Fyll handfatet med vatten (ungefär till halva), pumpa upp och ner med avloppsrensaren tills proppen lossnar ur avloppsröret. Hjälper det inte, anmäl felet till kundservice.

Viktigt att tänka på är att aldrig använda kemiska ämnen, som till exempel lut, för att rensa avloppet. Genom att ta bort hårrester och annat från bottenventilen i badkar, handfat och diskho med jämna mellanrum minskar du risken för att avloppet täpps till.

Instruktionsfilm: Rensa vattenlåset

Så rensar du vattenlåset och blir av med stopp och dålig lukt. Se filmen från Sveriges Allmännytta.

Om toaletten rinner

Om toaletten står och rinner kan du prova att dra i eller trycka på spolknappen ett par gånger. Fortsätter toaletten ändå att rinna, ring till kundservice.

Rengör golvbrunnen ibland

Det finns en golvbrunn i badrummet som kan behöva rengöras med jämna mellanrum för att undvika stopp och dålig lukt. Det är enkelt och går ganska snabbt.

Gör såhär:

  1. Lyft gallret som täcker golvbrunnen. Ibland sitter gallret fast med två skruvar som måste skruvas bort.
  2. Ta bort hårrester och annat som fastnat i brunnen. Om det behövs kan du peta loss sådant som fastnat med en rensspiral eller ståltråd.
  3. Spola brunnen med handduschen och torka av.
  4. Sätt fast gallret igen. Klart!

Instruktionsfilm: Städa golvbrunnen.

Så städar du golvbrunnen och blir av med stopp och dålig lukt. Se filmen från Sveriges Allmännytta.

Ventilationsdon

Ventilationsdonet i badrummet är enkelt att rengöra: dra bara rakt ut och gör rent. Det är viktigt att göra med jämna mellanrum. God ventilation är beroende av att tilluft och frånluft kan flöda fritt.