Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Så här gör vi med #vårasopor på Telge

Gröna påsen endast för matrester

Dina matrester blir värdefulla om du lägger dem i gröna påsen. Då omvandlas de till biogas och biogödsel – ett riktigt lyckat kretslopp. Titta på filmen ovan så får du se!

Tyvärr så är nästan 40 % av det som hamnar i restpåsen matavfall. Lägg matresterna istället i gröna påsen och låt dem göra nytta och jobba för klimatet.

Vad ska läggas i gröna påsen?

En enkel tumregel är att det du lägger i gröna påsen ska vara sådant som ruttnar. Det utsorterade matavfallet rötas nämligen för att kunna bli biogas och biogödsel.

Du kan därför lägga i skal och rester av grönsaker, frukt, kött, fisk och skaldjur. Pasta, potatis och ris är också utmärkt, precis som rester av bröd. Även teblad, kaffesump, kaffefilter och tepåsar.

Använder du lite hushållspapper för att rensa slasken kan det också åka med i gröna påsen.

Vad ska inte läggas i gröna påsen?

Du ska inte lägga förpackningar, papper, tobak, plast och sådant som ska till annan återvinning. Plast förstör rötningen så att vi inte får ut biogas och biogödsel. Plasten kan dessutom hamna i jorden på jordbruk.

Kraftigt besprutade snittblommor har gifter på sig som inte heller ska ut på jordbruk. Det är därför viktigt att det bara är matrester i gröna påsen.

När gröna påsen är full ska den knytas ordentligt med minst en dubbelknut innan du slänger den i soptunnan eller sopnedkastet. Innehållet är värdefullt och ska stanna kvar i påsen hela vägen till oss.

Har du längre sophämtningsintervall än två veckor och egen kompost ska du inte använda gröna påsen.

Gröna påsens plast har just nu sämre kvalitet

Vi är medvetna om och beklagar att kvaliteten på gröna påsen för tillfället är dålig. Vi arbetar med att förbättra den. Under tiden: fyll inte påsen ända upp eller använd dubbla påsar för matavfallet. Tack för att du har överseende!

Matavfall från företag

Större mängder matavfall från till exempel restauranger och storkök ska sorteras i våra komposterbara påsar. Dessa töms sedan av vår specialutrustade sopbil minst en gång i veckan. Tänk på är att ta bort alla förpackningar och sortera dem separat. Mindre mängder matavfall kan sorteras som hushållsavfall i den gröna påsen.

Information och beställning

  • När dina gröna påsar är slut beställer du som bor i villa nya genom att knyta en grön påse på bakre handtaget av sopkärlet. Vi lämnar nya påsar vid nästa tömning.
  • Bor du i lägenhet kontaktar du din hyresvärd när de gröna påsarna är slut.
  • Om du har en längre sophämtningsintervall än två veckor ska du inte använda gröna påsen.
  • Företag - Beställ gröna påsar här. Leverans sker inom en vecka.
  • Företag - Beställ stora påsar för matavfall här.
  • Kontakta oss på kundservice 08-550 222 33 om du har frågor.

Senast ändrad: 5 januari, 2021