Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Återanvända och återbruka

I Sverige är vi bland de bästa i världen på att återvinna. Men det räcker inte. Varje år slänger vi nästan 500 kilo avfall per person. Samtidigt ser vi att både konsumtionen och avfallet ökar. Genom att minska konsumtionen och minimera mängden avfall bidrar du till en hållbarare miljö. Ett enkelt sätt är att återanvända varor, så kallat återbruk.

Är det dags för dina gamla prylar att flytta hemifrån?

Tveta återvinningscentral och Returen finns möjlighet att lämna in hela och rena saker som du inte längre vill ha kvar.

Ja tack - dessa saker tas emot för återbruk:

Möbler, husgeråd, keramik, krukor, ljusstakar, tavlor, affischer, leksaker, cyklar, mattor, lamparmaturer, trädgårdsredskap, trädgårdsmöbler och verktyg.

Nej tack - dessa saker tas inte emot för återbruk:

Rök- och pälsdjursskadade möbler och mattor, madrasser, elprodukter, datorer, vitvaror, VVS-porslin, däck, byggmaterial, färgburkar, böcker/tidningar, kläder (längre ned på sidan finns exempel på second hand-butiker där du kan lämna in kläder), vävstolar och piano/orgel.

Weda återbruk

Dina inlämnade saker hämtas av Södertälje kommuns second hand, Weda Återbruk. De sorterar, rengör, reparerar eller använder materialet vid tillverkning av nya produkter. Weda Återbruk är en del av Arbetsmarknadsenheten i Södertälje kommun. I samarbete med Telge Återvinning kan Södertäljeborna skänka saker istället för att slänga dem – bra för både samhället och miljön.

Besökskort

Kom ihåg att ta med ditt besökskort för att kunna komma in på återvinningscentralerna. Har du inget besökskort? Ansök om besökskort här. 

Tips och råd

  • Lämna in hela och rena kläder som du inte längre vill ha till en second hand. Till exempel till Myrorna, ett av Sveriges största återbruksföretag för kläder. I Södertälje finns även Second hand till hjälp på Viksängvägen 11 som samarbetar med Södertälje kommun och som tar emot kläder.
  • Spara material som kan återanvändas till pyssel. Vill du inte pyssla själv kan du fråga din närmaste förskola om de är intresserade av materialet. Tomma äggkartonger, rullar för toapapper och glittrigt godispapper blir till fina alster när barnen tar vid.
  • Handla begagnat. Det är både billigare och bättre för miljön. På Weda Återbruk kan du fynda bland flera fina saker och möbler som lämnats in via våra återvinningscentraler. Butiken hittar du på Wedavägen 3c i Södertälje. De har öppet måndag-fredag, kl. 12.00-17.00.

Senast ändrad: 13 februari, 2019