Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Varsam restaurering av gammal Södertäljeprofil

Högst uppe på Orionkullen tronar gamla flickskolan och annexet ut över staden. Tidens tand har gått hårt åt fasaden på annexet som nu genomgått en restaurering.

Södertäljes stadsantikvarie har varit tydlig – det här är en byggnad med stort kulturhistoriskt värde och restaureringen måste anpassas därefter.

Huvudbyggnaden, gamla flickskolan, är en av tre bevarade byggnader i Södertälje från 1700-talet. 1865 byggdes ett fristående gymnastikhus, som nu går under namnet annexet, till skolan. De två husen hade olika byggnadsstilar, det skilde trots allt nästan 100 år mellan dem och med det nya byggnadstrender och – tekniker. Men i omgångar, först 1918 och nu 2015, har annexet fått flera karaktärsdrag av huvudbyggnaden.

Fasaden på annexet har restaurerats grundligt. Fönster, plåt och dörrar har fått kärleksfull omvårdnad. Men den mest iögonfallande skillnaden är fasadens puts som lagats och färgsatts med järnvitriol.

– Den uppmärksamme kanske lägger märke till att nyanserna på gamla flickskolan och annexet inte stämmer överens, berättar Jörgen Frändén, projektledare Telge Fastigheter. Men järnvitriolen oxiderar och mörknar med tiden, om några år kommer de att matcha varandra. Det är ett riktigt fint och hållbart pigment som håller i upp till 70 år med rätt underhåll.