Sommarskola på schemat

sommarskolan

Trettio elever i Hovsjöskolan tar chansen att plugga upp betygen i svenska, engelska och matte i sommar. Med hjälp av andra Hovsjöungdomar får de möjlighet att skaffa sig behörighet till gymnasiet. 

Under tre veckor i sommar får de elever i årskurs 9 som inte har fått godkänt i kärnämnena matte, svenska och engelska hjälp att skaffa sig behörighet till gymnasiet. 

Sommarskolan drivs av tre äldre ungdomar från Hovsjösommar tillsammans med två lärare från Hovsjöskolan, berättar Natalie Nehme, samordnare för Hovsjösommar. Många är nya i Sverige och har av naturliga skäl lite problem med språket. För dem är det här en bra chans att ta sig vidare och komma in i samhället.

Som skolan fast ändå inte

Eleverna har ju egentligen sommarlov, därför vill Natalie och hennes kollega Katrin Gourie som är initiativtagare till Sommarskolan, göra det mindre som en skola. Det är ett av skälen till att de inte håller till i Hovsjöskolan. I stället har de lektioner i en annan lokal i Hovsjö.

Det gäller att göra det kul och lite annorlunda för att man ska vilja lägga några veckor av sitt sommarlov på att studera, säger Natalie. 

Hälften går vidare

Sommarskolan är inne på fjärde året och resultatet är mycket gott. Ungefär hälften av deltagarna har fått behörighet till gymnasiet. Och det händer att före detta sommarelever hör av sig. Natalie, som också varit lärare på Sommarskolan, berättar:

Häromdagen kom en av mina tidigare elever fram till mig. Hon hade tagit studenten och var så lycklig. ”Det var tack vare dig som jag lärde mig matte. Tack!”, sa hon. Det var så roligt att höra. Nu hoppas jag att det går lika bra för årets elever. 


Senast ändrad: 23 maj