De bröt dålig trend i Södertälje

Publicerad: 2012-06-15

Fler och fler upptäcker att bilden av det nedgångna och segregerade Hovsjö är på väg att ändras. Sveriges radio har gjort reportage om hur området sakta men säkert är på väg mot något nytt.

Exempelvis lärlingsprogrammet är ett fantastiskt exempel på projekt som alla tjänar på. Tillsammans med en av de stora byggnadsentreprenörerna får boende i Hovsjö vara snickarlärlingar samtidigt som de rustar upp området. 

Alla ser till att göra Hovsjö till en bättre plats

Hovsjö är ett klassiskt miljonprogramsområde. Husen är byggda i början av 70-talet. Den bruna färgen gör först ett lite tråkigt intryck. Men Hovsjö är allt annat än tråkigt. Med en aktiv kvinnoförening och engagerade boende har Hovsjö förvandlats från att vara en plats med mycket problem till en stadsdel med alldeles egen puls! 
Patrik Derk som är vd för det kommunala bolaget som driver lärlingsprojektet pratar ivrigt om projektet. 
– Det är ingen som har något emot att bo i bruna hus. Men man vill inte bo i ett område där bilar brinner. Vi har på sex år med olika insatser ändrat Hovsjö från att vara en plats med problem till ett tryggt område där man vill bo. Lärlingsprogrammet är en betydande del i det. 

Lärlingarna tycker det är roligt

Alex Sheltagh är en av lärlingarna och bor i Hovsjö. I sitt hemland arbetade han egentligen bara i kontorsmiljöer, så snickrandet är något nytt för honom. 
– Jag tycker det här är roligt och jag kommer nog fortsätta arbeta med det här, säger han. Han berättar hur hans fru brukade skratta åt honom för att han slog hammaren i handen istället för på spiken. Nu är han så pass händig så hon inte kan skratta åt honom längre.   
– Jag har blivit en riktig ”handyman” och har renoverat både sovrum och vardagsrum hemma.

Ungdomarna skapar en trygghet som inga pengar kan köpa 

Bolaget startades från början för att göra något åt problemen med ungdomarna i området.
– De kastade stenar och eldade bilar. Hovsjö var ett väldigt riskfyllt område. Numera är det lugnt och fint. Vi ligger på samma genomsnitt som resten av landet, berättar Patrik. När problemen försvann började man kunna uppskatta allt som är bra och fint med Hovsjö. Exempelvis att det ligger i ett av Södertäljes absolut vackraste områden. 
Allt sammantaget, gym, aktiv kvinnoförening och flera olika satsningar har förvandlat Hovsjö till en plats där de boende känner delaktighet och ansvar för sitt område. Hovsjö har helt enkelt blivit en plats man är stolt över och vill ta hand om. 
– När 150 ungdomar får bygga om en park skapar det ett ägarskap. Och när 150 ungdomar i orangea t-shirtar krattar, fixar och donar i området skapar det en alldeles särskild trygghet. Och det finns inga pengar i världen som kan köpa det, säger Patrik.

Lyssna på radioinslagen här

Lyssna på vad ungdomarna i Hovsjö tycker om sitt område nu.

Reportaget är en del i Sveriges Radio P1s program Barnens röst i samhällsdebatten.

Fler nyheter

Din sökning gav inga träffar.
Visa fler nyheter
Det finns flera resultatsidor: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... Nästa »
Till vårt nyhetsarkiv >

Senast ändrad: 19 juli