Vi är där du är

Publicerad: 2012-07-12

lekplats

Första juli i år startade Telge Bostäder ett unikt samarbete tillsammans med Securitas. Tanken med projektet är främst att vara synlig i bostadsområden. Dels för att förebygga eventuella oroligheter, men mest för att skapa trygghet genom sin närvaro.

 - Tanken är att ha en dedikerad Securitasvakt som är synlig i bostadsområdet, säger Janette Jardefalk hos Telge Bostäder.
Projektet pågår till en början fram till den 30 september, men om försöket blir lyckat är det mycket möjligt att projektet fortsätter. Väktarna är trevliga och glada och deras roll är snarare att växla några ord med boende i alla åldrar än att kännas som ”övervakare”.  

Varje kväll efter avslutat skift skriver väktaren en rapport, det vill säga en sammanfattning över sin kväll. Även fast projektet är så nystartat framgår det tydligt i rapporterna att de är populära.    

Bomiljöväktarna är ett uppskattat inslag

Under en kväll pratade vår väktare med både barnfamiljer, tonåringar och pensionärer. Samtliga tyckte det var trevligt att växla några ord. 
- Väktaren har verkligen huvudrollen i projektet. Ett glatt humör och trevlig framtoning är det viktigaste av allt, berättar Janette.  

En betydande del i bomiljöväktarnas arbete är att presentera sig för de boende i området och förklara syftet med varför de är där. Tanken är inte att de ska vara ”extra-poliser” utan de ska snarare skapa trygghet genom sin närvaro. De ska vara personer som det känns naturligt att växla ett par ord med. Mycket av arbetet går helt enkelt ut på att prata, lyssna och ha en dialog med människorna de möter. Och framför allt synas. 

Lugnare och tryggare närmiljö

Bomiljöväktarna har på kort tid blivit ett populärt inslag i de boendes närmiljö och många upplever att deras område blivit både tryggare och lugnare. Väktarnas närvaro fungerar på många sätt förebyggande. Bara att de finns och är synliga i området gör att det finns en medvetenhet om att någon har lite extrakoll.

- Våra bomiljöväktare får massor av positiv feedback. De boende känner sig både tryggare och säkrare sedan bomiljöväktarna började patrullera, säger Janette.
- Efter den 30 september ska vi göra en utvärdering, men det är helt klart redan nu att bomiljöväktarna är omtyckta vilket känns jättebra, avslutar Janette.       

Fler nyheter

Din sökning gav inga träffar.
Visa fler nyheter
Det finns flera resultatsidor: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... Nästa »
Till vårt nyhetsarkiv >

Senast ändrad: 19 juli