Arbetsmarknadsministern söker inspiration i Södertälje

Publicerad: 2012-03-05

Arbetsgivarna måste göra mer för att hjälpa regeringen att får ner arbetslösheten sa Hillevi Engström i en riksdagsdebatt i januari. Det tycker vi också och därför bjöd vi ministern hit till Södertälje för att berätta mer om hur Telge samarbetar med näringslivet.

Arbetsmarknadsministern tackade ja till inbjudan och den 29 februari kom hon Gästgivaregatan 5 i Södertälje där hon möttes av Boel Godner, S, kommunstyrelsens ordförande, Alarik von Hofsten, vice vd Telge, Cecilia Ståhl, vd Manpower Telge Jobbstart, Harry Mc Neil, vd Telge Tillväxt. Hon fick även träffa sju ungdomar anställda i Telge Tillväxt som gav sin syn på hur arbetsmarknaden för unga kan utvecklas.

Några av arbetsmarknadsdepartementets fokusområden är att få ner arbetslösheten bland unga, långtidsarbetslösa och arbetslösa med utomeuropeisk bakgrund. Det finns få ställen med lika innovativa lösningar som också fungerar som Södertälje.

 Telge har sedan 2009 i bolagsform samarbetat med näringslivet för att skapa affärsmässigs lösningar på angelägna samhällsproblem, säger Alarik von Hofsten. 

Telge Tillväxt är ett bemanningsföretag för ungdomar mellan 18-24 år med målet att halvera ungdomsarbetslösheten i Södertälje på tre år. Företaget ägs av Telge, KF, Mekonomen, Scania, Manpower, Peab, Swedbank samt Folksam och samarbetar med Arbetsförmedlingen. Arbetsmarknadsministern fick många bra tips av unga anställda i Telge Tillväxt.

– Jag vill att ni ska veta att ni har en väldig tur som har Telge Tillväxt och bor i Södertälje, sade Hillevi Engström till de ungdomar hon mötte. Det är unikt i Sverige och en typ av hjälp man inte kan få någon annanstans.

Manpower Telge Jobbstart är ett unikt samarbete mellan Manpower och Södertälje kommun. Företaget ska hjälpa långtidsarbetslösa att få ett arbete genom jobbcoachning och yrkesvägledning tillsammans med ett stort kontaktnät som bolaget erbjuder. Idag får en person om dagen arbete tack vare Manpower Telge Jobbstart och 60 procent av alla får jobb inom 6 månader.

– Det är en mycket imponerande effektivitet, kommenterade arbetsmarknadsministern.

Läs mer om Telgemodellen

Fler nyheter

Din sökning gav inga träffar.
Visa fler nyheter
Det finns flera resultatsidor: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... Nästa »
Till vårt nyhetsarkiv >

Senast ändrad: 19 juli