Om fjärrvärme

Fjärrvärme är prisvärt, miljövänligt, tyst och tryggt. Det tar liten plats och är lättskött. Du som bor i villa slipper hugga ved eller bära in pellets. I stället kan du njuta av ett behagligt hem året om.

Så fungerar fjärrvärme

Fjärrvärme är upphettat vatten som leds via rör i marken till ett stort antal anslutna fastigheter. Värmen i det upphettade vattnet överförs via värmeväxlare till fastigheternas egna värmesystem. När vattnet svalnat leds det tillbaka till fjärrvärmeverket för att värmas upp igen.

Miljövänligt

Genom att elda i stor skala på några få ställen blir miljövinsterna stora. Söderenergis anläggningar är utrustade med avancerad reningsteknik. I Södertälje har luften förbättrats med 80 procent tack vare att vi använder fjärrvärme istället för att elda i varje fastighet för sig. Genom att ta tillvara på sådant som inte går att använda till annat och omvandla det till energi förbättras våra miljövärden rejält. Det handlar bland annat om papper, plast och trä som inte går att återvinna mer.

Läs mer om miljö- och hållbarhetsfrågor i Söderenergis hållbarhetsrapport.

Bekvämt

Fjärrvärmen har en lång livstid, kräver minimalt med arbete och är kostnadseffektiv.  Utan tvekan är det ett av de bekvämaste och mest prisvärda val man kan göra idag. Drygt 90 procent av alla flerbostadshus i Södertälje anslutna till fjärrvärmenätet. Och de stora nybyggnadsproduktionerna i Södertälje har alla valt fjärrvärme som lösning. 

Prisvärt

Jämfört med andra uppvärmningsmetoder är fjärrvärme bland det mest prisvärda alternativen. Jämför vi med till exempel olja och el har prisutvecklingen på fjärrvärme varit lägst. 

Senast ändrad: 04 augusti