Din hyra

Hos oss kan du betala din hyra via autogiro eller med e-faktura – på så vis får du mer tid över till annat. Om du saknar hyresavin eller använder eget inbetalningskort är det viktigt att du skriver ditt lägenhetsnummer och vilken månad betalningen gäller.

Väljer du att betala över nätet kan du logga in på Mina Sidor för att ta reda på ditt OCR-nummer.

Klicka på det du vill veta mer om:

 

Autogiro

Autogiro är ett enkelt, kostnadsfritt och säkert sätt att betala din hyra. Det enda du behöver tänka på är att se till att det finns pengar på kontot sista vardagen i månaden. När du använder autogiro behöver du aldrig vänta på hyresavin eller riskera att betala hyran för sent.

Det är du som står på kontraktet som kan ansöka om autogiro. Det är viktigt att du söker till rätt bolag. Är du osäker på vilket bolag du bor hos, kolla på ditt hyreskontrakt. Blanketter för autogiro hitter du här.

Till toppen av sidan

 

E-faktura

Väljer du e-faktura skickas hyresavin elektroniskt, direkt till din Internetbank. Du gör din anmälan om e-faktura via din Internetbank och inte hos oss. Förutom att det är enkelt, tryggt och miljövänligt får du en god överblick över dina betalningar.

Till toppen av sidan

 

Betala din hyra i tid

Hyran ska alltid betalas i förskott sista vardagen varje månad. Infaller sista dagen i månaden på en lördag eller söndag måste hyran betalas senast på fredagen. Det är viktigt att du betalar din hyra i tid. Är hyran försenad får du ett inkassokrav från vår samarbetspartner Intrum Justitia.

Som hyresvärd är vi inte skyldiga att skicka ut hyresavier men vi väljer att göra det ändå som en service till våra hyresgäster. Som hyresgäst måste du betala hyran varje månad oavsett om du fått en avi eller inte.

Om du inte kan betala din hyra i rätt tid är det viktigt att du kontaktar oss. Det är viktigt av två anledningar – vi vill lämna information om vad som händer när du inte kan betala hyran i tid och vi vill få möjlighet att ge dig råd om hur du kan agera på bästa sätt.

Betalas hyran för sent under flera månader kan hyreskontraktet sägas upp. Det betyder att du kan förlora din bostad trots att du inte har en hyresskuld.

Har du tappat bort ditt OCR-nummer kan du logga in på Mina Sidor och gå till översikt och sen klicka på fakturor.

Till toppen av sidorna

 

Din hyra

Den hyra du betalar bestäms i förhandlingar mellan Telge Bostäder och Hyresgästföreningen. Vanligtvis genomförs hyresförhandlingar en gång om året.

Hyran ska täcka kostnader för drift och förvaltning av fastigheterna. Telge Bostäders kostnader för detta uppgår till nästan 600 miljoner kronor årligen. Till den summan ska läggas räntekostnader på 110 miljoner kronor för de lån på sammanlagt 2,4 miljarder kronor som tagits för större renoveringar och investeringar.

Vi arbetar för att minska kostnaderna. Ett exempel är uppvärmning som står för cirka en femtedel av kostnaderna.  Där är målet att minska energiförbrukningen med två procent om året.

Till toppen av sidan

 

Kan lika lägenheter ha olika hyra?

Det är många faktorer som påverkar hyran på din lägenhet. Varje lägenhet har en individuell hyra där faktorer som exempelvis standard, tillval, läge och tillgång till hiss eller balkong påverkar hur hög den blir. Två lika stora lägenheter som vid första anblicken kan tyckas helt identiska kan därför ha olika hyra.

Ett exempel är en lägenhet på bottenvåningen som ofta har lägre hyra än motsvarande lägenhet några våningar upp eftersom hyresgästen längst ner blir mer störd av ljud både i trappuppgången och utifrån. Ett annat är där den ena lägenheten har ett renoverat badrum och därför har en något högre hyra.

Till toppen av sidan

 

Hyressättningsmodellen

Vi ser över hyrorna i Södertälje. Arbetet drivs av en lokal hyreskommitté som består av representanter från Telge Bostäder, Telge Hovsjö och Fastighetsägarna Stockholm.

Här kan du läsa mer.

Till toppen av sidan


Senast ändrad: 9 juni